top of page

Madeni Yağ Katkıları

Tüm ürün gruplarındaki madeni yağ formülasyonlarındaki mineral ve/veya sentetik baz yağların özelliklerini geliştirmek, istenmeyen bir kısım özelliklerini de ortadan kaldırarak kaliteli madeni yağlarda olması gereken özellikleri sağlayabilmek için kullanılan ana katık grupları ve sağladıkları faydalar aşağıdaki gibidir :


• Oksidasyon Önleyici Katıklar : Yağların çalıştıkları süre içerisinde oluşabilecek çamurlaşmayı, viskozite artışını, metal yüzeylerdeki istenmeyen tortuları kontrol eder, yağda zamanla ortaya çıkabilecek oksidasyonu önleyerek, yağın ve yağın temas ettiği ekipman yüzeylerinin ömrünü uzatır.


• Deterjan Katıklar : Yüksek sıcaklıklarda yağlarda ve yağın temas ettiği metal yüzeylerde depozit ve lak oluşumlarını engeller. Ekipman yüzeylerinde önceden oluşan depozit ve partikülleri kendi bünyesine alarak yağın içinde askıda tutup, ekipman ömrünün artmasına yardımcı olur.


• Dispersan Katıklar : Metal içermeyen külsüz dispersan katıklar özellikle düşük sıcaklıklarda çamur ve kirlilikleri yağın bünyesine alıp, askıda tutup dağıtarak çamurlaşmaların bir yerde toplanıp birikmesine engel olup, yağ dolaşım kanallarının ve yağ filtresinin tıkanmasını önleyip filtre ve ekipman ömürlerinin uzamasına yardımcı olur.


• Korozyon Önleyici Katıklar : Yağın dolaştığı ve çalıştığı metal yüzeylerde koruyucu bir film tabakası oluşturarak yağın bünyesindeki ve ortamdaki asidik artıkların, metal yüzeylere zarar vermesini engeller.


• Pas Önleyici Katıklar : Yağ haznesine ve/veya yağın dolaşım bölgesinde bir şekilde oluşan nemin, suyun ve ortam havasının metal yüzeyler ile temasına engel olarak, yüzeylerde koruyucu film tabakası oluşturarak paslanmayı önler.


• Aşırı Basınç (EP) Katıklar : Kaliteli bir yağın içindeki katıklar ile oluşturulan koruyucu film tabakalarının ağır çalışma koşullarında dahi kopmasını, yırtılmasını engeller, film tabakasının yük taşıma kapasitesini ve dayanıklılığını artırır.Böylelikle, özellikle mil yataklarının, mil yüzeylerinin, segman ve silindir yüzeylerinin ve dişli kutularındaki her çeşit dişli yüzeylerinin uzun süreler aşınmadan çalışmasına yardımcı olur.


• Viskozite İndeksi Artırıcı Katıklar : Ortam ve yağ sıcaklık değişimlerinde, yağ viskozitesinin dalgalanmalarını minimize ederek, her türlü çalışma sıcaklığında yağın kendi viskozitesinde max. verimle çalışmasını sağlar.


• Akma Noktası / Donma Noktası Düşürücü Katıklar : Madeni yağların sıfırın altındaki ortam ve çalışma sıcaklıklarında akışkanlıklarını kaybetmemesini, donmamasını sağlayan katıklardır.


• Köpük Önleyici Katıklar : Yağların çalıştıkları sistemlerde, çalışma şekillerinden, çalışma sıcaklık ve basınçlarından dolayı köpürmeden, köpüklenme yapmadan çalışmasını, çalışma koşullarından dolayı oluşabilecek köpüklenmelerde, köpürmeye neden olan yağın içindeki havanın yağdan kolayca ayrılmasını ve köpürmenin sınırlandırılmasını sağlar.



• Sürtünme Düzenleyici Aşınma Önleyici Katıklar : Yağların çalıştıkları temas ettikleri yüzeylerde oluşan yağ filminin güçlenmesine katkı ederek, aşınmaların en büyük nedeni olan yağ film yetersizliğinin önüne geçilmesine yardımcı olur.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

MADENÄ° YAÄžLAR GENEL

Madeni yağlar; değişik viskozitedeki ve farklı özelliklerdeki baz yağlar ile aşınmayı, paslanmayı, korozyonu, köpürmeyi ve oksitlenmeyi önleyici, viskozite indeks düzenleyici, dispersiyon ve basınca d

bottom of page