top of page

MADENİ YAĞLAR GENEL

Madeni yağlar; değişik viskozitedeki ve farklı özelliklerdeki baz yağlar ile aşınmayı, paslanmayı, korozyonu, köpürmeyi ve oksitlenmeyi önleyici, viskozite indeks düzenleyici, dispersiyon ve basınca dayanıklılık gibi fiziksel ve kimyasal özellikler kazandırıcı katıkların ulusal ve uluslar arası standartlarda belirtilen teknik değerlere uygun olarak birlikte harmanlanması ile üretilirler.


Yukarıda belirtilen özellikleri sağlayacak teknolojik katık paketleri ile harmanlanmada kullanılan baz yağlar ham petrolden elde edilen mineral esaslı baz yağlar olduğu gibi, kimyasal prosesler sonucu elde edilen sentetik esaslı baz yağlar da olabilmektedir.


Birbiri ile temas ederek çalışan hareketli makine parçalarının (dişliler, piston ve silindir grupları, dönen miller ve yataklamaları gibi) aralarında bir film oluşturarak, parçaların birbirine temas ederek çalışmasının önlenmesi, böylelikle metal metale veya metal ile farklı malzemedeki malzemelerin birbirine teması sırasında oluşacak yüksek sıcaklık ve bunun sonucunda yüzey bozulmalarının önüne geçilmesinde en önemli temel görevi yağlayıcılar ve madeni yağlar üstlenmektedir.


Günümüz teknolojisinde gelinen gerek otomotiv sanayinde, gerek ise endüstriyel makine ve ekipmanlarda, katık paketleri kullanılmadan doğrudan mineral esaslı ve/veya sentetik esaslı baz yağların kullanılması ile oluşturulacak yağlayıcılardan performans alınması, görev yapmasını beklenmesi anlamlı değildir.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Madeni Yağ Katkıları

Tüm ürün gruplarındaki madeni yağ formülasyonlarındaki mineral ve/veya sentetik baz yağların özelliklerini geliştirmek, istenmeyen bir...

Comentários


bottom of page